10 интересни факти за Галата кула

1633

Една од најмаркантните кули во светот се наоѓа, каде ако не, во Истанбул. Откријте ги најважните и интересни факти за оваа кула.

  1. Се наоѓа на познат спој на водени патишта

Кулата Галата е кула лоцирана во областа Галата, сега често нарекувана „Каракој“, во Истанбул. Овој округ се наоѓа на европската страна на градот. Кулата се наоѓа северно од местото каде што Златниот рог, познат урбан воден пат во Истанбул, се влева во Босфор, теснецот што ја формира природната граница помеѓу Европа и Азија. Кулата е едно од најистакнатите знаменитости во овој дел од градот.

  1. Кулата е изградена во 14 век

Еден од најинтересните факти за кулата Галата е дека округот во кој се наоѓа бил колонија на Република Геноа помеѓу 1273 година и падот на Византиската империја во 1453 година, империја наречена Источно Римско Царство. Тоа е поморска република од северозападниот брег на Италија, која ја изградила кулата во 1348 година во време кога нивната колонија во Цариград се проширила.

  1. Изградена била за да се замени многу постара кула која била уништена

Постоела уште една кула во рамките на Цитадела Галата, која била целосно уништена во 1204 година за време на Ограбувањето на Цариград и била дел од 4 -та крстоносна војна. Златниот рог, главниот влез на Босфорот, тогаш бил целосно заѕидан за да ги спречи непријателските бродови да влезат во пристаништето. Оваа стара кула на Галата, која била наречена „Голема кула“, не била на истата локација со сегашната кула изградена од Геноа.

  1. Првично имала друго име

Кулата Галата била изградена во романски стил и првично била нарекувана „Кристеа Турис“ од страна на Геноејците, која во буквален превод би значело „Христова кула“. Ова име веднаш се сменило по падот на Византиската империја во 1453 година и било заменето од Отоманската империја, која владела од 1453 до 1923 година.

  1. По завршувањето на изградбата била највисоката зграда во градот

Кулата се состои од 9 ката и се наоѓа 66,90 метри) над земјата, а основата на кулата се наоѓа 61 метатр надморска височина. Еден од најневеројатните факти за кулата Галата е дека таа била највисоката зграда во градот по завршувањето и сигурно била фасцинантна глетка за бродовите што влегувале во пристаништето во 14 век.

  1. Изграден е со исклучително дебели ѕидови

Кулата е исклучително робусна и има дијаметар од 16,45 метри во основата и дијаметар од 8,95 метри внатре. Ѕидовите се изградени за да се оневозможи навлегување во кулата бидејќи се дебели 3,75 метри.

  1. Интерконтинентален авијатичар полетал од кулата во 17 век

Еден од најзначајните факти за кулата Галата е дека најверојатно тука се одвил најраниот интерконтинентален лет во историјата. Според отоманскиот историчар и патник Евлија Челеби, човек по име Хезарфен Ахмет Челеби, летал со крилја што самиот ги направил од врвот на кулата до другиот крај на Босфорот околу 1630-1632 година. Со тоа, тој не поминал само 6 километри во растојание, туку успешно летал од Европа во Азија!

Сниман е и турски филм во 1996 година, поврзан со оваа приказна наречена „Истанбул под моите крилја“.

  1. Кулата го загубила својот покрив и без него била скоро еден век

До 1717 година, кулата најчесто се користела за стража за да се забележуваат пожари во градот. Тоа што тие не го сфатиле е дека покривот на кулата бил направен од олово и дрво и самата била склона да запали. Неизбежното се случило кога избувнале пожари во 1794 и 1831 година, но и во двата случаи, кулата била вратена во првобитната форма.

Но, кога кулата го загубила покривот во 1875 година за време на силно невреме, ништо не било сторено скоро еден век! До посериозно реновирање дошло помеѓу 1965 и 1967 година, кога иконскиот покрив на кулата бил обновен.

  1. Кулата се користи за забава во денешно модерно време

Бидејќи кулата служела за повеќе намени во текот на средниот век и за време на Отоманската империја, цели главно поврзани со одбраната на градот од пирати и напаѓачи, денеска кулата се користи за нешто сосема поинакво. На врвот на кулата, има ресторан како и ноќен клуб кој е место за турско шоу. Клиентите можат да се преселат на горните нивоа на кулите користејќи лифт.

Како истакнато обележје во градот, кулата исто така изгледа неверојатно ноќе! Денеска е задолжително место за посета и за правење фотографии за социјалните мрежи.

  1. Палубата за набудување на врвот на кулата обезбедува прекрасен поглед

Горниот кат на кулата се наоѓа на височина од 52 метри над земјата и тука можете да ја најдете палубата за набудување на кулата.

Ова е веројатно едно од најдобрите места во целиот Истанбул за да добиете прекрасен поглед на градот и неговата околина!