Најинтерeсни факти кои ќе ве натераат да ја посетите Атина

3471

Секој може да се согласи дека Атина е интересен град. Благословен со богато културно и историско минато, градот е олицетворение на многу познати и помалку познати факти. Ова се најинтересните факти што треба да ги знаете за Атина.

 1. Атина е најстариот главен град на Европа

Записите покажуваат дека потеклото на градот датира од пред околу 3.400 години, што го прави исто така еден од најстарите градови во светот.

 1. Атина ја доживеала речиси секоја форма на влада.

Бидејќи била населена повеќе од 4.000 години, Атина била подложена на речиси секоја форма на влада позната до денес: монархија, демократија, социјализам, капитализам, дури и комунизам.

 1. Да не било едно маслиново дрво, можеби градот ќе се викал Посејдон

Според митологијата, Атина и Посејдон се натпреварувале за титулата чувар на градот. Секој од нив понудил подарок за да добие наклоност кон својот народ и боговите, но маслиновото дрво на Атина се сметало за повредно од изворот на солена вода што го понудил Посејдон, па така таа победила и нејзиното име го добило тогашниот град-држава.

 1. Античките олимписки игри никогаш не се одржале во Атина

Првите Олимписки игри се одржале во 776 година п.н.е. во Олимпија, на Пелопонез, а градот-држава Атина, имал свои игри, наречени Панатеински игри, од 566 година пр.н.е.

 1. Атина е дом на првата позната демократија

Демократијата се воспоставила некаде околу 500-та година пред нашата ера. Се засновала на систем за директна демократија, во кој подобните граѓани директно гласале за законите.

 1. Атина има најмногу театарски сцени во светот

Разбирливо е што Грците го сфаќаат театарот многу сериозно, бидејќи традицијата на театарот датира од времето на првата демократија во Атина, па така, Атина е дом на 148 театарски сцени, повеќе од Вест Енд и Бродвеј заедно.

 1. Атина не била отсекогаш главен град на Грција

Атина е вториот главен град на Грција. За време и по војната за независност, главен град на новата грчка држава бил Нафплио, 1821-1834 година.

 1. Акропол има проблематично минато

Додека Партенон е централно градско обележје во Акропол, овој свет храм видел големи тешкотии. Во текот на својот век, храмот бил користен како складиште за муниција, претворен бил во црква, потоа џамија, и доста ограбен од поранешниот амбасадор на Цариград, лордот Елгин. Исто така, служел и како армиска касарна и бил бомбардиран од Венецијанците во 1687 година.

 1. Атинското метро криело неочекувани археолошки наоди

За време на изградбата на атинското метро за да може да ги поддржи потребите за транспорт на Олимписките игри во 2004 година, работењето довело до најголемото археолошко ископување во областа Атина, а била ископани над 50.000 артефакти. Шест метро станици откриле дел од наодите.

 1. Жена е одговорна за тротоарите во денешна Атина

Од крајот на 19 век до 1990-тите, тротоарите во центарот на Атина биле поплочени со мермер. Првата градоначалничка во Атина, Дора Бакојани, одлучила да му го даде на градот многу потребното „дотерување“ во 2003-та година. Мермерот стареел и предизвикувал лизгање во дождливите денови. Некои мермерни тротоари уште се на место, но атинските патишта и патеки биле модернизирани, а тоа го направило целиот град подостапен за секого – точно на време за Олимпијадата во 2004 година.

 1. Хотелот Гранде Бретања е најстариот хотел во градот.

Прекрасниот хотел Гранде Бретања, сместен на плоштадот Синтагма, бил користен како кралска куќа во 19 век, а служел како нацистичко седиште за време на германската окупација на Атина во Втората светска војна. 

 1. Највисоката температура некогаш забележана во Европа е измерена во Атина

На 10 јули 1977 година, температурата во Атина достигнала рекордно ниво од 47,7 степени – највисоката температура некогаш забележана во Европа.

 1. Околу 18 милиони туристи ја посетуваат Атина секоја година

Тоа е околу шест пати од вкупното население на Атина! Акропол, Партенон и Храмот на Олимпија Зевс се три од многуте атракции што мора да се видат и кои привлекуваат милиони посетители во Атина секоја година.

 1. Атина е континуирано населена најмалку 7.000 години

Најстарото познато човечко присуство во Атина е Пештерата Шист помеѓу 11 и 7 милениуми п.н.е., според Атинскиот пат. До 1400 година п.н.е., микенската цивилизација го користела Акропол како голема тврдина.

 1. Тоа е еден од најсончевите градови во светот

Во Атина, сонцето сјае приближно 270 дена годишно. Една причина може да биде тоа што градот се наоѓа на 37 ° северна географска широчина и во источниот Медитеран. Во овој регион, градот доживува помалку ветрови од Атлантскиот Океан и помалку врнежи во споредба со западниот Медитеран.