Сирмионе: Скапоцен камен на езерото Гарда

471

Топло летно ветре, мали улици преполни со бутици, бугенвили кои цветаат на антички римски згради: Ова е Сирмионе. Малиот полуостров е всушност скапоцен камен на езерото поради уникатната мешавина на култура, историја и атракциите што ги нуди. Последно, но не и најмалку важно, тоа е и татковината на Лугана, прекрасното бело вино кое се произведува на овие простори.

Малку историја

Шетајќи низ малите улици на Сирмионе, буквално можете да ја вдишите историјата. Всушност, малото градче било основано за време на каменото доба, кога нејзините жители живееле главно од риболов. Затоа, Сирмионе било рибарско село и тоа не е изненадувачки, бидејќи се наоѓа токму на јужниот брег на езерото Гарда. За време на Римската империја, многу богати семејства од Верона решиле да се населат овде, изградиле огромни и неверојатни вили како импресивната „Grotte di Catullo“. Во 12 век, благодарение на својата стратешка положба, селото добива се повеќе и повеќе воена важност.

Ова е причината поради која семејството Дела Скала тука ја изградилепрекрасната Рока Скалигера, од која моќната синорија можела да ги контролира своите непријатели. Рока била користена од Република Венеција за истите воени цели. Во последно време Сирмионе стана важно туристичко место благодарение на неговото чудесно историско минато, неговите бањи и сигурно неговото вино.

Што да правите во Сирмионе?

Дури и ако Сирмионе е прилично мал, има еден куп работи што вреди да се направат:

Посетете ја Rocca Scaligera

Изграден во средниот век за да го заштити владеењето на семејството Дела Скала, овој замок е главната знаменитост на Сирмионе. Тогаш е исклучителен пример за тврдина на вода и можете да уживате во извонреден поглед на ридовите околу селото и на езерото Гарда.

Одете на крстарење со чамец

Патувањето со брод околу полуостровот е добар начин да поминете 30 минути подалеку од толпата додека се восхитувате на убавината на Сирмионе од поинаква перспектива.

Посетете ја „Grotte di Catullo“

„Grotte di Catullo“ денес се урнатините на огромната римска вила, која била голема 20.000 квадратни метри (околу 215.000 квадратни стапки). Изграден е помеѓу 1 век п.н.е. и 1 век од нашата ера и своето име го должи на латинскиот поет Катуло, кој ја пеел убавината на Сирмионе во своите песни. 1.5000 маслинови дрвја ја опкружуваат вилата која е поставена на најпанорамската точка на целиот полуостров.

Уживајте во бањите

Дали знаевте дека Сирмионе е познат и по својата термална вода? Излегува од дното на езерото на температура од 70°C (158°F) и е богато со минерали како сулфур и натриум. Ова е причината зошто се користи за медицински цели, но и за убавина. Поминувањето слободен ден во термалната вода на терме ди Сирмионе е совршен начин за разладување.

 

Сирмионе и Лугана

Ако сè уште не сте убедени дека Сирмионе заслужува место на вашата листа, само запомнете дека тоа е и срцето на винскиот регион Лугана. Специјалната микроклима во комбинација со почва богата со глина и минерали ја прави оваа област совршен тероар за автохтоното грозје Turbiana. Често користена во чистота за производство на многу автентични вина, оваа сорта на грозје го сочинува главниот процент во производството на Лугана.

Токму во нашата понуда можете да го посетите овој прекрасен град за Велигден.