Зошто божиќниот маркет во Виена е толку магичен?

1813

Зачекорете во радоста на Божиќ низ прекрасните улици на Виена како ваша позадина. Штандовите со колачи и костени ги примамуваат посетителите, а тезгаџиите ги придобиваат купувачите  со рачно изработените производи во божиќен дух.

Божиќните пазари во Виена се прастара традиција. Претходниците на денешните настани датираат од средниот век, кога во 1296 година Албрехт I им дал на граѓаните на Виена привилегија да одржуваат Декемвриски пазар или „Krippenmarkt“. Оттогаш, карактерот и распространетоста на овие пазари значително се променија. Денес, повеќе од 20 официјални маркети на Адвент продаваат широк спектар на сезонски подароци и задоволства кои ја полнат душата.

Од средината на ноември до Божиќ, најубавите плоштади во Виена повторно се трансформираат во магични божиќни пазари. Низ воздухот се шири мирисот на божиќното печење, врелиот пунч и препечените бадеми. Стариот град и трговските улици се украсени со празнични светилки кои ја шират божиќната веселба во Виена.

Висока заоблена порта со свеќи ги прима посетителите на влезот на плоштадот на Градското собрание за божиќниот свет во Виена на Ратхаусплац. 125-те продажни штандови на традиционалниот Божиќен пазар нудат божиќни подароци, украси за елка, ракотворби, кулинарски задоволства, кондиторски производи и пијалоци за загревање. Дрвјата во паркот на Градското собрание и покрај булеварот Рингштрасе зрачат со празничен сјај. Посебна атракција за заљубените парови е дрвото на срцата. Детскиот свет нуди рингишпил, воз за ирваси и прекрасни светлосни инсталации во паркот.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА БОЖИЌНИОТ МАРКЕТ

– Просечниот човек при посетата троши околу 22€, а вкупните трошоци само на локалното население на пазарите изнесуваат околу 100 милиони евра.

– Бројката од 4,6 милиони посети на божиќните пазари во Виена се само од луѓето кои живеат во градот, а во Виена живеат само 1,8 милиони луѓе.

– Годишно, околу половина милион од посетителите се странски туристи

– Во 2020-та година поради пандемијата не се одржа божиќниот маркет. Единствениот друг пат кога бил затворен, било за време на Втората светска војна.

– Божиќните пазари се феномен надвор од германското говорно подрачје. Првиот „Christkindlmarkt“, како што се познати како во германското говорно, подрачје, бил во Дрезден, Германија.

– 30.000 литри топли пијалоци се продаваат на штандовите на божиќните пазари во Виена, дневно!

– Во Виена има 20 официјални божиќни пазари, вклучувајќи вкупно 1018 штандови

ВЕ НОСИМЕ НА ОВОЈ ПРЕКРАСЕН МАРКЕТ ЗА 08-МИ ДЕКЕМВРИ – ЦЕЛАТА ПРОГРМА ТУКА